Logo


Torx sleutelsets

Een torxkop op een schroef bestaat uit een stervormig gat met zes hoekpunten waarin de torxsleutel past. Er zijn torxschroeven en -sleutels in verschillende maten. Torx heeft als voordeel een betere overbrenging van de kracht van de (mechanische) schroevendraaier op de schroef en minder kans dat de sleutel uit de schroef schiet. Hierdoor wordt de montage makkelijker. Er bestaat ook een torxkop met een puntje in het midden: Tamper Resistant torx (afgekort Torx TR). Deze kunnen niet met een standaard torxsleutel worden losgedraaid, maar er zijn tegenwoordig ook torxsleutels met gaatje te krijgen waarmee dat wel gaat.

Evenals sleuf- en kruiskopschroevendraaiers hoort bij elke maat schroef één maat schroevendraaier of bit. Echter in tegenstelling tot bij sleuf- en kruiskopschroeven lukt het bij een torxschroef niet met een schroevendraaier die ongeveer de juiste maat heeft. De maat moet exact overeenkomen. Maten worden daarom op de verpakking (van zowel de schroeven als de schroevendraaier en bit) aangegeven. De maat wordt aangegeven met een hoofdletter T waarachter een getal te lezen is. De maten lopen van T3 tot en met T10 opeenvolgend. Hierna zitten er stappen van vijf tussen de maten (T15, T20, T25, T30, etc.). (Uitzondering is tussen T25 en T30 want hiertussen zit ook nog een veelgebruikte variant, T27)

 

Irwin Torx-sleutels - Opvouwset
Art.nr.: IRT10767
€ 12,47 (excl. BTW)
InfoBestellen
AmPro T-sleutelset Torx- soft grip, 7-delig
Art.nr.: 40T22903
€ 33,40 (excl. BTW)
InfoBestellen

Aangezien de koppeloverdracht tussen schroevendraaier of bit met de torx-schroef hoog is wil de kop nog wel eens van de schroef afbreken. Voor gebruik in hardhout zijn speciale schroeven te krijgen die voorzien zijn van een punt met een soort boorsysteem. De schroef maakt hiermee eerst een gat in het hout alvorens hij zich vastzet met het verderop de schroef aangebrachte schroefdraad.

Er bestaan verschillende gereedschappen waarmee torxschroeven kunnen worden losgedraaid:

  • Torxsleutels - in de vorm van inbussleutels of met T-greep
  • Torxschroevendraaiers - een schroevendraaier met torxkop
  • Torxbits - torxschroefbits voor gebruik in een schroefboormachine

Hieronder staan verschillende torx sleutelsets. Natuurlijk hebben we ook torx schroefbits, die staan onder de categorie handgereedschap hier op bosgereedschap.nl